Geboorte rituelen

Op dit tentoonstelling paneel worden de islamitische geboorte rituelen in het Omaanse Sultanaat beschreven.

De geboorte van een kind is voor de Omanis een belangrijke sociale gebeurtenis, waarbij de hele familie bij elkaar komt, felicitaties stuurt en geschenken aanbiedt. Het is gebruikelijk om geld in de wikkel-doek van de pasgeborene te stoppen. De moeder neemt de bezoeken waar in haar ouderlijk huis waar iedereen al is ingesteld op het blijde gebeurtenis.

De rituelen rond de geboorte van een kind worden beïnvloed door religieuze riten. Na de geboorte wordt het kind gebaad en de ogen gescminkt met khol, een pasta gemaakt van het roet van wierook hars, vergelijkbaar met het bij ons bekende mascara. De navelstreng werd vroeger begraven. Voor dit doel, werden volgens oude gewoonte, een aantal bijzonder gezegende plaatsen uitgezocht.

Volgens een oude gewoonte, plant men in Oman voor ieder pasgeboren zoon een Dadelpalm-scheut. Dit groeit langzaam uit tot de zeer persoonlijke boom van het kind. Sinds dadelpalmen ongeveer even oud worden als de mens, kunnen ze hun eigenaren van de hongerdood behoeden. Ze zijn een soort traditionele levensverzekering.

Onmiddellijk na de geboorte van het kind worden gekauwde dadels over de boven- en onderkaak gewreven, waarna de Oproep tot Gebed in zijn rechter oor, en in zijn linker oor het begin van het gebed ter bescherming tegen de duivel gefluisterd wordt, zoals onderwezen door de Profeet. Op de zevende dag na de geboorte word de baby's hoofd geschoren, het haar gewogen en het equivalent van het gewicht van het haar in zilver, geschonken. Voor een jongetje worden twee dieren geslacht, één dier voor een meisje. Op deze dag krijgt het kind ook een eigen naam. De familie komt bij elkaar voor een maaltijd - de Nasika. Mannelijke baby's moeten onder de moslims worden besneden op deze dag. In Oman is het vereist dat de besnijdenis plaats vind in het ziekenhuis. Besnijdenis van meisjes is bij wet verboden.

 
Organisation und Konzeption: Georg Popp, ARABIA FELIX Synform GmbH, München, 089/30779200 · Alex Moll, Ausstellungen und Medien, Solingen, 0212/2441135
Eine Initiative des Ministeriums für religiöse Stiftungen und Religionsangelegenheiten des Sultanats Oman